26.03-06.04.2018 Лекционен курс: „Естествените строителни материали, техните свойства и области за приложение, както и специфичните особености на технологиите за строителство с тях“

Център за продължаващо обучение – УАСГ и Асоциация за строителство с естествени материали организират четвърти по ред лекционен курс по програма: Урбанизъм, архитектура и строителство в контекста на устойчивото развитие: модул: „Естествените строителни материали, техните свойства и области за приложение, както и специфичните особености на технологиите за строителство с тях“.

ASEM_UASG_Course_4_1

Ще бъдат представени теоретичните и практични насоки на използването на естествените строителни материали, на въздействието им върху околната среда и комфорта на обитаване.
Принципите на устойчивото строителство, енергийната и ресурсна ефективност, опазването на околната среда и здравословния микроклимат в помещенията са акцентите по веригата „околна среда – сграда – обитатели“, ключът към устойчиво развитие.Съдържание /Основни теми/:
1. Въведение. Принципи и термини: устойчиво развитие и отражението му върху архитектурата и строителството; енергоефективност, въглероден и екологичен отпечатък, оценка на жизнения цикъл (LCA).
2. Естествени строителни материали: видове, свойства и области на приложения.
Качество на микроклимата в помещенията. Здравословна среда на обитаване.
3. Особености при оценката на съответствие на строителни продукти от естествени строителни материали. Методи за изпитване в лабораторни условия и технически спецификации. Изпитване в натурани условия (in situ).
4. Традиционни строителни технологии при приложението на естествени материали с конструктивна и изолационна функция: скални материали, продукти от дървесина, глина, композитни материали.
5. Алтернативни /новаторски/ технологии при приложението на естествени материали с предимно ограждаща и изолационна функция: слама, коноп, вълна, тръстика, папур, композитни материали.
6. Основни аспекти на безопасността и комфорта на обитаване: поведение при пожар, наводнения и други екстремни условия, топловлажностен режим, влияние върху електромагнитните полета.
7. Специфични детайли на сградите при употреба на естествени строителни материали.
8. Принос на естествените материали към опазването на околната среда. Екологичен и въглероден отпечатък. Възможности за повторна употреба и рециклиране. Управление на отпадъците.Курса ще се проведе в периода 26.03-06.04.2018гЛекции: 20 учебни часа

Час на провеждане на лекциите 18:00 – 20:00ч в дните понеделник, вторник, сряда, четвъртък и петък (две седмици)
Лекциите ще се провеждат в зала 51, корпус Б, приземен етаж

Упражнения: Опция, при проявен интерес, в лабораториите по Строителни материали

Цена 186,00 лв. при събирана на група от мин 20 души

Лектори:
доц. д-р инж. Румяна Захариева,
арх. Николай Маринов,
арх. Ива Делова

линк към събитието:
http://www.uacg.bg/?p=175&l=1&id=29&f=12&ord=0%2C1%2C0%2C0

За записвания:
Център за продължаващо обучение, УАСГ
бул. Христо Смирненски № 1
София 1046, България
Ректорат, каб. 205
Тел: (+359 2) 8666453; (+359 2) 9635245/524; (+359 2) 865 68 63
е-mail: pgq [at] uacg.bg, frf [at] uacg.bg
За въпроси:
е-mail: natural.association [at] gmail.com

 

Караполски смеси 2016, 1 част

Karapolci_front

Задава се третото издание на деветдневния обучителен курс в любимото ни село Караполци. 🙂 Този път то ще се проведе от 25 юни до 3 юли 2016г. Отново може да се включите за целия период или само за някой от двата уикенда.

Кой?
Николай Маринов – Архитект; съосновател на АСЕМ; част от екипа разработил Техническо становище за Приложение на Сламени бали от житни култури за изграждане на неносещи стени на нискоетажни сгради; лектор и обучител в теоретични и практични обучение в страната и чужбина; съосновател на Мещра – НПО за опазване и съхраняване на стари занаяти, строител с естествени материали

Евгени Монов – натурално изпитващ естеството на материята и духа и по-специално на дървото и неговите сглобки и ключки. Приятелски настроен към нови естествени усещания и контакти и със сламата и глината. Обичащ да помага и усмихва без или с нужда.

Какво?
Принципи, свойства и приложение на техники с естествени материали; тестване, приготвяне и полагане на глинени смеси: приготвяне и нанасяне на основен, запълващ и финален слой глинени мазилки върху Кобени стени и стени от Олекотена глина; доизграждане на стени от Коб и Олекотена глина, заедно с всички съпътстващи ги процеси.

Цена /лв/:
Девет дни (25.06 – 03.07) – 120 лв.
Уикенд (25-26.06/ 02-03.07) – 40 лв.
* Преференциални цени за участници от предните два курса в Караполци.

Ако нямате възможност да заплатите посочената такса, има опция за доброволна помощ преди и след събитието, която да Ви освободи частично или напълно от нея.

Какво да си носим?
Работни дрехи, стари/ работни обувки, бански (по желание), спален чувал, шалте, палатка (ако нямате – свържете се с нас предварително), канчета и по желание лични прибори, сапун и паста за зъби (по възможност биоразградими), а от нас – общи биоразградими шампоани, прахoвe за пране и миене на съдове.

Настаняване: Настаняването се осъществява в предоставени от Ванката (собственика) дворни места, в които разполагаме нашите палатки. Възможно е паркиране на кемпер или каравана.
Ползваме 2 компостни тоалетни и един слънчев душ.

Броят на участниците е ограничен и желаещите попълват предварително формуляр за участие.

За записвания или допълнтелни въпроси ни пишете на: natural.association@gmail.com или се обадете на 0889 698182/ 0888 693 819.

Очакваме Ви!! 🙂
Събитието във Facebook

Доброволчески лагер в Горна Баня

1_volunteers_camp_Gorna_Banya

От 15 Май до 15 Юни, ще проведем доброволчески лагер, в който ще работим и предадем знания по работа с глинени мазили и подове.
Участниците могат да се запишат за периоди от 1-2 -3 или 4 седмици.

Доброволческият лагер ще се проведе в Горна Баня и участниците ще имат възможността да усвоят приготвянето и нанасянето на глинени мазилки и глинени подове във всеки един от слоевете им.

Подробности относно настаняването и храната следват.

Брой участници: 4-5 човека.

Слънце, Глина, Слама и Море

earth-workshop-banja_banner_4

Мястото: Шамбаня, с.Баня, община Несебър,Бургаска област.
телефон: 00359 88 969 8182, 00359 88 869 3819 или 00359 88 857 5787.
Език: Български, (опция за Английски)

Кога: 3-10 Май 2016

Какво: Строителството с техники КОБ и Олекотена глина ще ви даде възможност да научите две от най-често използваните техники за строителство със земни маси. Ще усвоите принципите и спецификите на глинените смеси, как да ги изпитване в полеви условия, начините за тяхното приготвяне, приложения, технологията и детайлите при нанасянето им. Потопяването в света на глинените подове, ще ви научи как да тествате, забърквате, обработвате и довършвате различните слоеве.
Също така ще научите технологиите и начините за наплитане на плет и други негови аналози с леска. Така в нашето обучение ще можете да участвате в цялостният процес от началото до края на изграждането на стени от Олекотена глина и изпълнение на глинен под.

Начало: Вторник, 3-ти Май, 12:00 – 19:00
Представяне, запознаване с мястото и участниците. Презентация: Естествени строителни материали, Принципи, свойства иприложения на техники с естествени материали, Обсъждане на проекта. Начало на практичната строителна дейност.
8-дневно практическо обучение:
Монтажни дейности: Сглобяване на метална конструкция, работа с леска.
Тестване, приготвяне и полагане на Глинени смеси -Олекотена Глина и КОБ.
Приготвяне на слоевете под глинения под и нанасяне на основен слой за глинения под.

Вторник, 10-ти Май, 16:00 – 17:00: Обратна връзка и обсъждане на проведеното обучение.

Настаняване: Първите 8 записали се ще имат уникалната възможност да нощуват в емблематичната за Глиненото строителство в България, „Шамбаня“: глинена къща в с. Баня. Останалата част от участниците ще са настанени в легловата база на Йoга Център “ШамБаня”.
* Има опция за участниците да нощуват и на палатки в Йога Център “ШамБаня”.

Изхранване: закуска (8:00 – 9:00), обяд (12:00- 13:00) и вечеря (18:30), безалкохолни напитки, чай и кафе са включени. Храната е основно вегитарианска, но ако искате да си сготвите месо или да консумирате алкохол, можете сами да се погрижите за това.

Цена /лв/: – 260 лв/участник, при включени храна и настаняване,
– 230 лв,-/специална цена за студенти при включени храна и настаняване.
– 180 лв/участник, при включена храна и настаняване на палатки,
– 160 лв,-/специална цена за студенти при включени храна и настаняване на палатки.
– 460 лв,-/специална цена за 2 приятеля или колеги/.

Какво да си носим: работни дрехи, стари/ работни обувки, бански, спален чувал*, шалте*, палатка*, (ако нямате свържете се с нас да измислим нещо).

Обучител:

Николай Маринов (АСЕМ – Асоциация за Строителство с Естествени Материали): Архитект, Съосновател на АСЕМ,част от екипа разработил Техническити становище за „Приложение на Сламени бали от житни култури за изграждане на неносещи стени на нискоетажни сгради“, лектор и обучител в теоретични и практични обучение в страната и чужбина. Съосновател на Мещра, НПО за опазване и съхраняване на стари занаяти Строител с естествени материали.
Области на компетентност: Глинени смеси, КОБ, Олекотена глина, Кирпичени тухли, Глинени подове и мазилки, работа със сламени бали.

Ако имате интерес да се запишете за участие, моля изпратете ни e-mail на:

natural.association@gmail.com

или се свържете с нас на 0888 693 819.

Минимален брой за провеждане на обучението е 8 участници, максимален брой 20.

Очакваме ви, да се гмурнем заедно в магията на глинените смеси.

Природосъобразен дом

Интервю към семинар “Природосъобразен дом” юли, 2011г.
Арх.Ива Делова
Какво е екостроителство?
Аз предпочитам думата “устойчиво” строителство, тъй като тя обхваща екологичния, социалния и икономическия аспект на строителството, взаимовръзките между тях и баланса. Разглежда се целия жизнен цикъл на сградите – от производството на материали и енергопотреблението, ефективността и качеството на обитаване, до възможността за рециклиране.
Защо латексът и бетонът не вършат вече работа?
Всичко може да върши работа в някои случаи и в определени граници. Освен, че може да ни улесни на момента, всяко нещо може да ни създаде двойно повече проблеми след време. Въпросът е да мислим по-задълбочено и не едностранчиво, да действаме конкретно, далновидно и отговорно.
Как трябва да изглежда хармоничният дом?
За хармонията по-скоро можем да кажем, че се усеща, преживява и живее, а не че изглежда по определен начин. Може да има много лица, но това което стои зад тези визии са добре сработени съотношения; един организъм, който работи като едно цяло и произвежда комфорт, спокойствие и щастие.
Има ли добри и лоши места за построяването му?
За всяко място и конкретен случай има възможно най-целесъобразно и добро решение. В това се състои предизвикателството да гледаме реално на нещата, а не илюзорно. Да тръгваме да градим на базата на това, което имаме, а не на това, което ни се иска или мислим, че трябва да имаме.


Можем ли да почерпим нещо от традициите на бабите и дядовците ни?

Да, в традиционната ни българска архитектура намираме много основни принципи, посочвани днес като “принципи на устойчивото строителство” – като започнем от избора на място; използването на локалните дадености – терен, наклон, ослънчаване, засенчване, естествена вентилация и енергоефективност; употребата на местни материали и ресурси; ефективност при функциите на обитаване и т.н. Хората просто са се движили спрямо реалността, опита, близкото и логично решение. С течение на времето сме се отдалечили от това и сега го преоткриваме.
Не е ли нестабилен природосъобразният дом?
Освен вдъхновен от красотата и опазването на природата, “природосъобразен дом” значи да е съобразен с природните закони, в това число и гравитация, земетръс, силата на времето. Друг е въпроса, че това е по-труден и бавен път, който изисква повече търпение и експериментиране.


Възможно ли е да се строи и да не се нарушават законите на природата?

Архитектурата (строителството) е вмешателство в една заварена среда – съществуващо селище или дива природа, винаги има вече действащи взаимовръзки, които трябва да бъдат нарушени и променени (пресътворени).
Изследвам доколко е възможен баланса между нещата, които обичам – природа, хора и архитектура. Изисква се обаче нов подход, касаещ много фактори.
Кога един дом оживява?
Когато в него живеят щастливи хора.

Участието на АСЕМ на Узана Поляна Фест 2012

В периода между 13 – 15 юли над Габрово, в местност Узана се проведе Узана Поляна Фест за втора поредна година.

Под сянката на шатрата на АСЕМ  времето преминаваше основно в демонстрации и дискусии.
Акцентите бяха насочени основно върху работата с глина във всички нейни форми.
Използвайки наученото от дискусията по-рано и усета си на млади майстори любители, посетителите имаха възможност сами да съставят рецепта за кирпичени тухли. Всеки желаещ имаше шанса да забърка нужната консистенция и съответно да даде форма на замесеното (замисленото) от него. Пълното удовлетворение дойде на следващия ден, когато вече готовите продукти – изработените тухли бяха достатъчно сухи за да се вдигат и сушат от всички страни. Дискусиите продължиха в широкия кръг на естествените строителни материали.

Благодарим на организаторите и на всички вас, които дойдохте да се докоснете до магическата глина.

Повече снимков материал може да видите тук.

в. Класа: Глинените биокъщи стават архитектурен хит у нас

Глинените биокъщи стават архитектурен хит у нас
Извадка от статията във в. Класа
Асоциацията за строителство с естествени материали (АСЕМ) въвлича млади хора от България и Европа за създаване на знания и умения за възстановяване на старата техника.
Глинените къщи или както често ги наричат и био- или екокъщи са широко известни по света, вече стават хит и у нас. По време на презентацията – дискусия “Естествените строителни материали в 21-ви в.”, с които приключиха „Зелените дни“, бяха демонстрирани старите строителни техники “Плет” или „Плетак“. В продължение на два часа в работилницата на Асоциацията за строителство с естествени материали (АСЕМ) бяха демонстрирани умения да се плете, размесва и измазва с глинена мазилка. Във времена, когато човечеството търси алтернативни източници на енергия и начини да се справи с въглеродните емисии, една стара концепция за създаване на сгради отново се възражда. Техниката намира все повече последователи, особено сред младите хора на България. По подобие на други европейски страни и у нас вече се организират специални срещи, по време на които се строят глинени къщи….

Прочети пълната статия

АСЕМ на Зелени Дни 2012

373047_428951780454498_110634862_n

АСЕМ с участие на Зелени Дни 2012.
Заповядайте да се забавляваме, творим и учим заедно.

Подготвили сме ви следните изненади:

– На 21.04 в първиякръжок ще покажем интересни идеи за рециклиране и преупотреба на т.н. „отпадъци“. Тематично ще организираме случващото се по материали: Метал, Пластмаса, Хартия и Стъкло;

– На 22.04 във вротия кръжок ще възстановим и демонстрираме старата строителна техника „Плет“ (Плетак). В този период от 2 часа ще се учим да плетем, размесваме и измазваме с глинена мазилка.

На 22.04 също така, веднага след работилницата (15:00 по програма) ще проведем презенация- дискусия на тема „Естествените строителни материали в 21в.“.

Ще се радваме на вашето присъствие и подкрепа.

ШКОЛА ПО СТРОИТЕЛСТВО С ГЛИНА

МЯСТО: БЕЛОГРАДЧИК

Водещ: арх. Георги Георгиев

Максимален брой участници за един уйкенд – 6.

Такса за участие: 90 лв. за един уйкенд.

Записване на: ultrajoro@abv.bg

Съдействие за настаняване в къща за гости или хотел.

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТ

4-5 и 18-19 февруари, 10-11 и 24-25 март, 7-8 и 21-22 април

Програма

Събота: 09:00-12:00 – Глината като строителен материал- свойства, тестване, добавки. Нормативи и топлоизолации. Елементи на сградата- основи, стени, скелет, покрив и др.

14:00- 17:00 – Строителни техники – паянтова конструкция, кирпич, плет, коб, трамбована глина и др. Реконструкция на стари сгради.

Неделя: 09:00 -12:00 – Детайли – зидове,арки, сводове, куполи, затревен покрив и др. Довършителни работи – подове, мазилки, боядисване и др.

13:00-15:00 – Посещение на глинена къща.

ПРАКТИЧЕСКА ЧАСТ

12-13 и 25-27 май, 9-10 и 23-24 юни, 7-8 и 21-22 юли.

Програма

Събота: 09:00-17:00 – Направа на кирпич и зидане на стена. Глинена мазилка.

Неделя: 09:00 -15:00 – Направа на стени от коб и трамбована глина.

arh. Georgi Georgiev +359 878 947 907